Λογότυπο
Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού

Αρχική Σελίδα Δ.Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Κεντρική Βιβλιοθήκη Σύνδεσμοι Πηγές Επικοινωνία

Ελλάδα2008


Δομικά Υλικά: γυαλί

το γυαλί οικοδομικό υλικό

Παραδοσιακά το γυαλί χρησιμοποιείται στις οικοδομές εδώ και αιώνες λόγο τις διαύγειας και της σκληράδας του που εμποδίζουν τον άνεμο και την σκόνη, επιτρέπονται όμως στο φως να εισέρχεται στο εσωτερικό και να προσφέρει μια καθαρή εικόνα του εξωτερικού χώρου. Με την πάροδο του χρόνου η επιθυμία για ικανοποίηση μοντέρνων αναγκών οδήγησε σε ανακαλύψεις που μπόρεσαν να μετατρέψουν το γυαλί σε ένα ισχυρό βιομηχανικό προϊόν με επιπρόσθετες δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Το καμπύλο γυαλί, αρχικά το χρησιμοποιούσαν για επιβλητικούς χώρους και για βιτρίνες καταστημάτων δημιουργώντας μια διαφορετική αίσθηση. Τα αρχικά κόστη καμπύλου γυαλιού ήταν απρόσιτα, λόγο της πολυπλοκότητας των μόλων καμπυλώματος και της μοναδικότητας του κάθε έργου. Ανακαλύφθηκαν όμως νέες μέθοδοι που επιτρέπουν την κατασκευή καμπύλου γυαλιού με χαμηλότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα, χαμηλότερο αριθμό απωλειών, επιτρέποντας έτσι την εβραία χρησιμοποίηση του. Το ποσοστό γυαλιού που χρησιμοποιείται στα σημερινά κτήρια αυξάνετε συνεχώς.

glass1 glass2 glass3

Πολλά κτήρια σήμερα έχουν ολόκληρο σκελετό καλυμμένο με γυαλί. Μαζί με εαυτό αυξάνονται και οι απαιτήσεις για καλύτερη ποιότητα, διαφορετικά γυάλινα προϊόντα και για γυάλινες κατασκευές που θα εντυπωσιάζουν. Στο μέλλων προβλέπεται η χρήση του γυαλιού σε κτήρια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις που γίνονται όλο και πιο σημαντικές πληρούνται όλο και πιο εύκολα με καινούριες τεχνολογίες στην επεξεργασία του γυαλιού. Καμπύλες γυάλινες επιφάνειες δίνουν στα κτήρια μια διαφορετική όψη και εκθέτουν τις τεχνικές δυνατότητες κατασκευής. Ανάλογο με τις απαιτήσεις το γυαλί μπορεί να γίνει άθραυστο ή διπλό γυαλί ασφάλειας.

μονό άθραυστο γυαλί

Το μονό (άθραυστο) γυαλί ασφάλειας είναι γυαλί που πέρασε από μια διαδικασία σκλήρυνσης. Σπάει πολύ πιο δύσκολα από το συνηθισμένο τζάμι. Για να γίνει μονό γυαλί ασφάλειας ζεσταίνουν τζάμι άριστης ποιότητας στο σημείο που αρχίζει και μαλακώνει και το κρυώσουν απότομα με ελεγχόμενο φύσημα κρύου αέρα που δυναμώνει την επιφανειακή αντοχή του γυαλιού χωρίς να πειράξει την οπτική ποιότητα του γυαλιού. Αν σπάσει, σπάει σε μικρά κομμάτια και για αυτό τον λόγο θεωρείται γυαλί ασφαλείας. Είναι κατάλληλο για χρήση όπου αυτό το χαρακτηριστικό μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού. Επίσης μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την δύναμη του γυαλιού για περιπτώσεις όπου χρειάζεται σκληρό ανθεκτικό υλικό για χρήση στις οικοδομές, βιομηχανία κ.α..

Το μονό γυαλί προσφέρει:

ψηλή αντοχή πρόσκρουσης (shock resistance): το μονό γυαλί ασφάλειας σπάει μέχρι και πέντε φορές πιο δύσκολα από συνηθισμένο τζάμι ίδιου πάχους.
ψηλή αντοχή σε πίεση (uniform compression resistance): το μονό γυαλί έχει ψηλή αντοχή σε ομοιόμορφη πίεση και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψηλά σημεία όπου πρέπει να λάβουμε υπόψη την πίεση δυνατού αέρα κτλ.
ψηλή αντοχή σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας: το μονό γυαλί αντέχει δραματικές και ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας μέχρι 200 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με συνηθισμένο τζάμι που αντέχει μόνο μέχρι 70 βαθμούς απότομης διαφορά.
μικρά, αμβλεία κομμάτια: στις ελάχιστες περιπτώσεις που το γυαλί σπάει γίνεται θρύψαλα και τα μικρά και αμβλεία κομμάτια μειώνουν των κίνδυνο τραυματισμού από το γυαλί.
Διαύγεια: η διαδικασία σκλήρυνσης του γυαλιού δεν επηρεάζει την διαύγεια του γυαλιού.

διπλό γυαλί ασφάλειας (laminated)

Το διπλό γυαλί ασφάλειας είναι το ιδανικό γυαλί ευρείας χρήσης που συνδυάζει διαύγεια και ασφάλεια. Το διπλό γυαλί ασφάλειας αποτελείται από δύο ή παραπάνω φύλλα τζαμιού κολλημένα με διαφανές και δυνατή πλαστική μεμβράνη (polyvinylbutyral PVB). Η μεμβράνη λειτουργεί σαν συγκολλητικό υλικό και κρατάει το γυαλί στην θέση του αν σπάσει. Έτσι αν η δύναμη του χτυπήματος υπερβαίνει την αντοχή του γυαλιού, το γυαλί σπάει, αλλά κομμάτια γυαλιού μένουν κολλημένα στην πλαστική μεμβράνη και δεν είναι επικίνδυνα.

Το διπλό γυαλί ασφάλειας προσφέρει:

Διαύγεια: Η μεμβράνη PVB δεν θολώνει το τζάμι και έτσι το διπλό γυαλί έχει σχεδόν την ίδια διαύγεια και διαφάνεια με σκέτο τζάμι.
Ασφάλεια: αν και με δυνατό χτύπημα το διπλό γυαλί ασφάλειας σπάει, η μεμβράνη PVB θα συγκρατήσει τα κομμάτια αποφεύγοντας έτσι σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να προκαλούν κομμάτια τζαμιού.
Αντιδιεισδυτική ικανότητα: λόγο της συνολικής αντοχής των φύλλων γυαλιού και της PVB μεμβράνης είναι σχεδόν αδύνατο κάποιο αντικείμενο να διεισδύει μέσα από διπλό γυαλί ασφάλειας.
Εύκολη διαχείριση: το διπλό γυαλί ασφάλειας μπορεί να κοπεί με συνηθισμένα εργαλεία για κόψιμο τζαμιών. Οι εξωτερικές επιφάνειες του γυαλιού είναι κανονικό τζάμι ψηλής ποιότητας και έτσι μπορεί να ρωνταριστεί, να χαραχτεί ή να γίνει αμμοβολή με τους συνηθισμένους τρόπους επεξεργασίας τζαμιού.
προστασία από διάρρηξη: για τον λόγο ότι το διπλό γυαλί μπορεί να κοπεί μόνο με το που το κόβουμε και από τις δύο πλευρές, διαρρήκτες δεν μπορούν να κόψουν μια βιτρίνα ή παράθυρο από διπλό γυαλί ασφάλειας.
σταθερότητα σε περιβαλλοντικές συνθήκες: υγρασία, αλλαγές θερμοκρασίας, το φως, υπεριώδη ακτινοβολία και άλλές περιβαλλοντικές συνθήκες δεν επηρεάζουν την δύναμη, την διαύγεια και το χρώμα του διπλού γυαλιού.


Επιστροφή