Λογότυπο
Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού

Αρχική Σελίδα Δ.Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Κεντρική Βιβλιοθήκη Σύνδεσμοι Πηγές Επικοινωνία

Ελλάδα2008


Δομικά Υλικά: γυαλί

είδη γυαλιού

Αλεξίσφαιρο Γυαλί
Θωρακισμένο γυαλί το οποίο έχει περισσότερο από 60mm πάχος και ανθίσταται πλήρως διείσδυση από σφαίρες.
Ανάγλυφο Γυαλί (Διαμαντέ)
Ημι-διάφανο γυαλί φτιαγμένο από διάφανο ή έγχρωμο γυαλί το οποίο έχει περάσει ανάμεσα από δύο ρολά στο τέλος του φούρνου και το ανάγλυφο σχέδιο έχει αποτυπωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες στη μία ή και στις δύο πλευρές του γυαλιού από το ανάγλυφο ρολό. Επίσης , μπορεί να ενσωματωθεί συρμάτινο πλέγμα μέσα στη μάζα του γυαλιού. Πέρα από την μεγάλη ποικιλία ανάγλυφων σχεδίων, το διαμαντέ γυαλί μπορεί να προσφέρει διασπορά φωτός και να μειώσει την εκτύφλωση από το ηλιακό φως.
Γυαλί ασφαλείας
Γυαλί το οποίο δεν θρυμματίζεται σε αιχμηρά κι εν δυνάμει επικίνδυνα θραύσματα όταν σπάσει. Γυαλί ασφαλείας μπορεί να παραχθεί από κατεργασία TRIPLEX (δες TRIPLEX) ή από θερμική σκλήρυνση (δες Θερμική σκλήρυνση)
Γυαλί Float
Το επιπλέον γυαλί είναι προϊόν άμμου και ανθρακικού νατρίου θερμασμένα σε περισσότερους από 1500 οC που 'ρέει' πάνω σε μπάνιο λειωμένου ψευδαργύρου.
Γυαλί Θερμικής Αντοχής
Γυαλί το οποίο έχει χαμηλό συντελεστή διαστολής και είναι συνεπώς λιγότερο υποκείμενο σε θερμικό σοκ. Τα βοροπυριτικά είναι τα πιο συνήθη είδη γυαλιών θερμικής αντοχής.
Γυαλί Συρμάτινου Πλέγματος (Πυράντοχο)
Ρολαρισμένο γυαλί που περιέχει ένα στρώμα συρμάτινου πλέγματος πλήρως ενσωματωμένο όσο το δυνατό πιο κοντά στο κέντρο πάχους του υαλοπετάσματος. Το γυαλί είναι διαθέσιμο ως γυαλισμένο (η μία ή και οι δύο επιφάνειες του) και ως ανάγλυφο. Εγκεκριμένο γυαλισμένο συρμάτινου πλέγματος γυαλί χρησιμοποιείται ως διαφανής ή ημιδιαφανής υάλωση πυροπροστασίας. Ανάγλυφο συρμάτινου πλέγματος γυαλί συνήθως χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό. Σπάει πιο εύκολα από ένα απλό γυαλί του ιδίου πάχος αλλά το συρμάτινο πλέγμα συγκρατεί τα θραύσματα από το να πέσουν κάτω όταν αυτό σπάσει.
Πυράντοχο Γυαλί
Επίπεδο γυαλί με ενσωματωμένο συρμάτινο πλέγμα το οποίο καθυστερεί την θραύση σε περίπτωση φωτιάς καθυστερώντας έτσι την διασπορά της φωτιάς και του καπνού. Τέτοια υάλωση κατηγοριοποιείται ως Τάξης G (που ανθίσταται φωτιά και προλαμβάνει την διασπορά της φωτιάς και του καπνού για συγκεκριμένη χρονική περίοδο) ή Τάξης F (που έχει τα χαρακτηριστικά της Τάξης G αλλά επιπλέον παρεμποδίζει την διασπορά της ακτινοβολούμενης θερμότητας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο). Νέες εξελίξεις περιλαμβάνουν προ-ενταμένο γυαλί από βοροπυρίτιο -χωρίς μεταλλικό πλέγμα - και διπλή υάλωση με τον διάκενο χώρο γεμισμένο από διογκωμένο υλικό το οποίο δρα ως ασπίδα θερμότητας
Τρίπλεξ (Ελασματοποιημένο) γυαλί
Το γυαλί τρίπλεξ αποτελείται από δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού με ένα ή περισσότερα στρώματα ιξώδους πλαστικού ανάμεσα σε υαλοπετάσματα. Η στερεά συνένωση των γυαλιών λαμβάνει χώρα μέσα σε χώρο που ονομάζεται αυτόκλειστος κλίβανος. Σε αυτόν το κλίβανο υπό σταθερή θέρμανση των στρωμάτων γυαλιού και πλαστικού επιτυγχάνεται η δημιουργία του ελάσματος γυαλιού (δηλ. τρίπλεξ). Όταν το ελασματοποιημένο γυαλί σπάσει , τα κομμάτια παραμένουν κολλημένα στο εσωτερικό πλαστικό στρώμα και το γυαλί μένει διαφανές.
Υαλοβάμβακας
O υαλοβάμβακας είναι ινώδες μονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην οικοδομή, τη βιομηχανία , τη ναυτιλία σε μορφή λαναρισμένου μαλλιού για μόνωση αλλά και για την ενίσχυση πλαστικών. Η κύρια διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει εκτόξευση ατμού ή αέρα επί λειωμένου γυαλιού όπως αυτό προβάλλει από την δεξαμενή φούρνου μέσα από πολύ μικρής διαμέτρου στόμιο.
Τα προϊόντα υαλοβάμβακα παράγονται σε τυποποιημένες μορφές, πυκνότητες και διαστάσεις(πλάκες, παπλώματα, κοχύλια) χωρίς επικαλύψεις ή με επικάλυψη όπως ενισχυμένο αλουμινόφυλλο, υαλοπίλημα, χαρτί. Σε σχέση με κάθε άλλο προϊόν, ως προς την σωστή και αποτελεσματική μόνωση κάθε κατασκευής εξασφαλίζει βελτίωση συνθηκών διαμονής και εργασίας, υγιεινή διαβίωση και ποιότητα ζωής γιατί:

 • Είναι το μόνο που εξασφαλίζει συγχρόνως τη μέγιστη δυνατή θερμομόνωση, ηχομόνωση και αντιπυρική προστασία
 • Προσφέρει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη απ' αυτήν του κτιρίου .
 • Είναι υγροαπωθητικό (water repelled) .
 • Προβάλλει μικρή αντίσταση στη διάχυση των υδρατμών επιτρέποντας έτσι στο κτίριο ν' "αναπνέει" .
 • Δε συρρικνώνεται, δε σχίζεται, δε θρυμματίζεται.
 • 'Έχει ελαστικότητα, προσαρμόζεται σ' όλες τις διαστάσεις και προσφύεται σε ιδιαίτερα τραχείες επιφάνειες.
 • Τοποθετείται εύκολα χωρίς ν' απαιτούνται ιδιαίτερες διαδικασίες.
 • Διατηρεί εξαιρετική χημική συμπεριφορά, μηχανικές αντοχές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες, καθώς και σταθερότητα των ιδιοτήτων στο χρόνο.
 • Προσφέρεται σε σταθερές τυποποιημένες διαστάσεις ή σε ειδικές διαστάσεις με παραγγελία.
 • Εξασφαλίζει οικονομία και σέβεται το περιβάλλον

Υψηλής Απόδοσης Θερμομονωτικό Γυαλί
Θερμομονωτικό γυαλί επάνω στη επιφάνεια του οποίου έχει εφαρμοστεί ένα πολύ λεπτή, σχεδόν αόρατη επίστρωση πολύτιμου μετάλλου δίνοντας στο γυαλί σημαντικά μεγαλύτερη μόνωση ενάντια στο κρύο και την ζέστη
Μονωτικό Γυαλί
Μονωτική υάλωση κατασκευασμένη από δύο ή τρεις υαλοπίνακες (γνωστή και ως διπλή ή τριπλή υάλωση αντίστοιχα) οι οποίοι 'συγκρατούνται' σε μεταλλικό πλαίσιο σφραγισμένοι συνήθως με μπουτίλ ώστε να δημιουργηθεί ένας αεροστεγής διάκενος χώρος 9-12 mm μεταξύ τους. Το αέριο υλικό στην αεροστεγή κοιλότητα προλαμβάνει την δημιουργία υγροποίησης μέσα στο χώρο αυτό.

Σκλήρυνση
Ειδική επεξεργασία στερεοποίησης του γυαλιού με σκοπό να γίνει ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θραύση. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι φυσική (θερμική) ή χημική. Στην πρώτη περίπτωση, το γυαλί θερμαίνεται σε ελαφρώς χαμηλότερη από το σημείο μαλακώματος και ψύχεται άμεσα με ειδικό ψεκασμό κρύου αέρα. Έτσι, σκληραίνεται η επιφάνεια του γυαλιού δίνοντας περισσότερο χρόνο στο εσωτερικό να κρυώσει. Αυτό επιτρέπει στο εξωτερικό στρώμα να κρυσταλλοποιηθεί σε ευρύτερο πλέγμα ενώ το εσωτερικό στερεοποιείται με μεγαλύτερη συμπίεση από το κρυσταλλικό πλέγμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα φύλλου γυαλιού το οποίο είναι δύο ή τρεις φορές πιο δυνατό από το μη σκληρυμένο γυαλί και το οποίο στη θραύση θρυμματίζεται σε πολύ μικρά κομματάκια με αμβλείες άκρες (η πιο συνήθης εφαρμογή είναι στην υάλωση αυτοκινήτων). Η χημική διαδικασία, από την άλλη πλευρά, βασίζεται στην επονομαζόμενη τεχνική εναπόθεσης ιόντων. Διαφορετικά χημικά στοιχεία κατέχουν διαφορετικές ακτίνες ιόντων και φυσικά διαφορετικές πυκνότητες. Έτσι, όταν το γυαλί που περιέχει ιόντα νατρίου ψύχεται αργά σε δεξαμενή λειωμένου καλίου τα ιόντα νατρίου θα μεταναστεύσουν από το γυαλί στο άλας ενώ τα ιόντα καλίου θα μεταναστεύσουν στην επιφάνεια του γυαλιού όπου εξ αιτίας της μεγαλύτερης ακτίνας τους θα δημιουργήσουν πυκνότερο και κατά συνέπεια ισχυρότερη επιφάνεια (όχι μικρότερη από 0.1 mm). Οι υαλοπίνακες που έχουν ενισχυθεί θερμικώς είναι πέντε έως οκτώ φορές πιο δυνατοί από αυτούς που δεν έχουν υφισταθεί σκλήρυνση.

Σκληρυμένο Γυαλί
Γυαλί το οποίο έχει υφισταθεί θερμική επεξεργασία ώστε να δώσει μεγαλύτερου βαθμού μηχανική και θερμική αντίσταση. Το γυαλί θερμαίνεται πρώτα σε περισσότερους από 600° C και μετά ψύχονται απότομα (πλήρη σκλήρυνση) ή πιο αργά (θερμική ενίσχυση) και στις δύο περιπτώσεις με προσεκτικά ελεγχόμενη ταχύτητα ψύξης. Αυτές οι επεξεργασίες υποβάλλουν την επιφάνεια του γυαλιού σε μόνιμη συμπιεστική τάση δίνοντας έτσι στο γυαλί ειδικά χαρακτηριστικά. Αντίσταση σε μηχανικό και θερμικό σοκ έως και 2 φορές (θερμικώς ενισχυμένα) ή 5 φορές (θερμικώς σκληρυμένο) μεγαλύτερη από ένα κοινό γυαλί. Προστατεύει το γυαλί από θραύση προκαλούμενη από υψηλή θερμοκρασιακή διαφορά στην επιφάνεια του υαλοπίνακα (προκαλούμενη, για παράδειγμα, από τοπική σκίαση). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τύπους γυαλιού με υψηλή ενεργειακή απορρόφηση που εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία.
Μόνο για θερμικώς σκληρυμένα γυαλιά: γυαλί ασφαλείας το οποίο σπάει σε μικρά θραύσματα χωρίς κοφτερές άκρες, εξασφαλίζοντας προστασία ενάντια σε κινδύνους τραυματισμού
Θερμικώς ενισχυμένα:

 • Κανένας κίνδυνος θραύσης που προκαλείται από τον εγκλεισμό θειικού νικελίου. Δοκιμασία θερμικής εμβάπτισης δεν είναι απαραίτητη.
 • Καλύτερη επιπεδότητα επιφανείας και λιγότερη οπτική παραμόρφωση συγκρινόμενη με το θερμικώς σκληρυμένο γυαλί (ιδιαίτερα σημαντικό για υψηλής ανακλαστικότητας υαλώσεις σε προσόψεις)
 • Σπάει σε μεγαλύτερα θραύσματα με λιγότερο κίνδυνο το γυαλί να πέσει κάτω.
  Οι σκληρυμένοι και οι θερμικώς ενισχυμένοι υαλοπίνακες δεν μπορούν ούτε να κοπούν ούτε να μορφοποιηθούν περαιτέρω.
Θερμικώς σκληρυμένα: Πόρτες, έπιπλα, διάφανη υάλωση και φεγγίτες σε προσόψεις, κάθε εφαρμογή που απαιτείται αντοχή σε θερμικές και μηχανικές τάσεις.
Θερμικώς ενισχυμένα: Μονή υάλωση σε φεγγίτες, εξωτερικά και εσωτερικά φύλλα διπλής υάλωσης σε φεγγίτες, εξωτερικά υαλοπετάσματα ηλιακού ελέγχου σε διπλή υάλωση με υψηλό συντελεστή απορρόφησης ενέργειας TRIPLEX υάλωση ηλιακού ελέγχου.


Επιστροφή