Λογότυπο
Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού

Αρχική Σελίδα Δ.Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανκών Κεντρική Βιβλιοθήκη Σύνδεσμοι Πηγές Επικοινωνία

Ελλάδα2008


Δομικά Υλικά

Ένα από τα βασικότερα "εργαλεία" στη δουλεία του πολιτικού μηχανικού αποτελούν τα δομικά υλικά, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία ένα τεχνικό έργο. Ο όρος "δομικός" προέρχεται από το ρήμα "δομώ" που σημαίνει χτίζω, δηλαδή τοποθετώ σε κάποια τάξη υλικά το ένα
επάνω ή δίπλα στο άλλο, ώστε τελικά να προκύψει κατασκεύασμα ορισμένης μορφής και διαστάσεων.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η εξέλιξη τους ήταν ραγδαία. Οι
αρχαίοι έλληνες για παράδειγμα χρησιμοποιούσαν ως υλικά δομής το ξύλο, τον πηλό και τους λίθους, και λιγότερο τα μέταλλα και τα κονιάματα. Σήμερα ωστόσο είναι ευρεία η χρήση τόσο του ξύλου όσο και διαφόρων πετρωμάτων, προϊόντων κεραμευτικής και μαρμάρων καθώς επίσης έχουμε σπουδαίες μεταλλικές κατασκευές.

Επιπλέον, ευρεία είναι σήμερα η χρήση υλικών όπως το τσιμέντο, το οποίο σε συνδυασμό με αδρανή, νερό και πρόσθετες ουσίες αποτελούν το σκυρόδεμα, ένα από τα πλέον χρήσιμα δομικά υλικά. Τόσο τα κονιάματα όσο και τα χρώματα συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των δομικών υλικών, επειδή είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του τεχνικού έργου παρόλο που δεν χτίζονται με τη στενή σημασία του όρου. Δεν θα πρέπει βέβαια να παραλείψουμε το γυαλί το οποίο μας προσφέρει εντυπωσιακές γυάλινες κατασκευές.

Παράλληλα, στην ανάπτυξη της οδοποιίας συνέβαλε σημαντικά η άσφαλτος και η πίσσα. Σημαντική είναι ακόμη, η χρήση του ασβέστη και της γύψου σε διάφορους τομείς της οικοδομής.

Τέλος, η ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και τα δομικά υλικά, έτσι έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση, διαφόρων μονωτικών υλικών, απαραίτητων στη σημερινή εποχή, καθώς και συνθετικών υλικών, τα οποία συναγωνίζονται δυναμικά τα παραδοσιακά υλικά τα οποία εδώ και χρόνια
χρησιμοποιούνται.


Επιστροφή