Η Γέφυρα - Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης

Γιάννης Ξενιτόπουλος

gef07sm
Ομάδα μουσικού εργαστηρίου της Γέφυρας

Ο πολιτιστικός σύλλογος φοιτητών «Η Γέφυρα» ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την ενασχόληση των φοιτητών με διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες κατά την παραμονή τους στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, αλλά και τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς και των σχέσεών τους με τους κατοίκους της πόλης που τους φιλοξενεί. Οι λίγες ομάδες που υπήρχαν αρχικά, όπως η ομάδα χορού, η ομάδα κινηματογράφου, η ομάδα καρναβαλιού, η ομάδα βιβλίου, η ομάδα αιμοδοσίας, πλήθυναν με το πέρασμα του χρόνου, μιας και οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο σκοπό του συλλόγου και συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητές του.

Η αύξηση των μελών σιγά-σιγά οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας και νεότερων ομάδων τα επόμενα χρόνια προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ενδιαφέροντα των φοιτητών. Έτσι, δημιουργήθηκε η ομάδα θεάτρου, η ομάδα μουσικής, η ομάδα μουσικού εργαστηρίου, η ομάδα φωτογραφίας, η ομάδα στρατηγικής και φαντασίας. Οι δραστηριότητες των ομάδων ποικίλουν ανάλογα με το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται. Στα χρόνια που πέρασαν, πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο σύλλογος έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του στην πόλη της Ξάνθης με μια σειρά από εκδηλώσεις που ανάδειξαν τη δημιουργικότητα των φοιτητών και την διάθεσή τους να εργαστούν με σκοπό την πολιτιστική δημιουργία. Βασικός χορηγός της «Γέφυρας» είναι ο σύλλογος φοιτητών. Πολλές φορές, όμως, αναζήτησε τρόπους να χρηματοδοτηθούν σι εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνει και με άλλους τρόπους. Αρωγό σε αυτή την προσπάθεια βρήκε το Δήμο Ξάνθης, αλλά και τοπικούς φορείς της πόλης οι οποίοι είτε με τη διαφήμισή τους μέσα από τις εκδηλώσεις, είτε από απλή διάθεση να συνεργαστούν με τους φοιτητές μπροστά στον κοινό στόχο της πολιτιστικής δημιουργίας, βοήθησαν πολλές φορές το σύλλογο. Βασική, βέβαια, δύναμη του συλλόγου είναι οι ίδιοι οι φοιτητές και η διάθεσή τους να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά. Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά σι ομάδες του συλλόγου και λίγα λόγια για τη δράση καθεμιάς:

Ομάδα κινηματογράφου

Από τις παλαιότερες ομάδες του συλλόγου με τα περισσότερα, ίσως, μέλη. Η ομάδα μέσα από συναντήσεις των μελών της επιλέγει ταινίες από τη διεθνή και την ελληνική φιλμογραφία οι οποίες προβάλλονται στο χώρο του αμφιθεάτρου του Πολυτεχνείου. Ταυτόχρονα με την προβολή των ταινιών πολλές φορές επιδιώκεται η φιλοξενία συντελεστών των ταινιών ώστε να ακολουθήσει συζήτηση σχετική με το θέμα της εκάστοτε ταινίας. Από τους διασημότερους καλεσμένους της ομάδας ήταν ο Παντελής Βούλγαρης ως σκηνοθέτης της ταινίας «Όλα είναι δρόμος», η Θέμιδα Μπαζάκα ως πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» κ.α. Ομάδα βιβλίου Η κύρια δράση της ομάδας είναι η διοργάνωση έκθεσης βιβλίου στο χώρο του Πολυτεχνείου στην οποία προσκαλούνται όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης, αλλά και εκδοτικοί οίκοι από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η έκθεση γίνεται στο αναγνωστήριο της σχολής και κατά τη διάρκειά της υπάρχει έκπτωση στα βιβλία. Η ομάδα συνεργάστηκε πολλές φορές και με τοπικά βιβλιοπωλεία προκειμένου να προσκαλέσει συγγραφείς και να οργανωθούν λογοτεχνικές βραδιές παρουσίασης των βιβλίων τους. Επίσης, η ομάδα βοήθησε για την επιλογή των λογοτεχνικών βιβλίων που υπάρχουν στη πλούσια βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου.

Ομάδα χορού

Ιδρύθηκε το 1996 και σκοπός της είναι η γνωριμία των φοιτητών με το παραδοσιακό χορό και τα λαογραφικά στοιχεία της πατρίδας μας. Η ομάδα έχει να επιδείξει πολυάριθμές εκδηλώσεις σε τοπικές γιορτές, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας όπου ήταν καλεσμένη. Η ομάδα έχει στην κατοχή της παραδοσιακές στολές που αγοράστηκαν από το σύλλογο και χρησιμοποιούνται στις διάφορες εκδηλώσεις. Κατά διαστήματα οργανώνονται εκδρομές από την ομάδα σε λαογραφικά μουσεία αλλά και σε παραδοσιακούς οικισμούς της Θράκης και των γύρω νομών, ώστε να έρθουν οι φοιτητές σε επαφή πιο άμεσα με το παραδοσιακό στοιχείο τη χώρα μας.

Ομάδα φωτογραφίας

Σε αυτή την ομάδα σι φοιτητές καλούνται να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο της φωτογραφίας τόσο στη λήψη της όσο και στην επεξεργασία και εμφάνισή της. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εκθέσεις σε χώρους του Πολυτεχνείου με διάφορα θέματα τα οποία επιλέγουν οι φοιτητές-μέλη. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η φύση, τα τοπόσημα της πόλης, είναι λίγα από τα θέματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς τα μέλη της ομάδας. Η ομάδα εκδίδει κάθε χρόνο ημερολόγιο με φωτογραφίες των μελών της με άριστες κριτικές για την δουλειά και την ιδιαίτερη αισθητική του. Ομάδα αιμοδοσίας Η ομάδα αυτή φροντίζει να οργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιμοληψίες στο χώρο του Πολυτεχνείου. Σκοπός της είναι η επαγρύπνηση των φοιτητών σχετικά με το σημαντικό θέμα της αιμοδοσίας και η ενημέρωσή τους σε θέματα σχετικά με αυτήν. Οι αιμοδοσίες γίνονται πάντα με όλα τα μέτρα ασφαλείας με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού.

Ομάδα Θεάτρου

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1999 από μικρό αριθμό φοιτητών ο οποίος σταδιακά αυξήθηκε. Σκοπεύει στη προσέγγιση του κόσμου της υποκριτικής μέσα από θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς. Τα μέλη συχνά ετοιμάζουν θεατρικά έργα τα οποία και παρουσιάζουν στο κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι φοιτητές φροντίζουν για τις λεπτομέρειες των παραστάσεων όπως είναι τα κουστούμια, τα σκηνικά, η μουσική, ο φωτισμός. Η ομάδα έχει ανεβάσει στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης τα μονόπρακτα «Έι, εσείς οι απ' έξω», «Ένα ηλιόλουστο πρωινό», «Ο φαντάρος», καθώς και την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ. Επίσης έχει οργανώσει επιμέρους εκδηλώσεις σχετικές με παρουσιάσεις θεατρικών κειμένων σε άλλους χώρους της Ξάνθης.

Ομάδα μουσικής

Από τις παλαιότερες ομάδες του συλλόγου τα μέλη της οποίας αποτελούν μικρά μουσικά σχήματα. Η ομάδα διαθέτει εξοπλισμό (ντραμς, ενισχυτή κιθάρας, κονσόλα ήχου και ηχεία) τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα μέλη. Η ομάδα διοργανώνει συναυλίες και πλαισιώνει με τη μουσική της διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στον πανεπιστημιακό χώρο κατά καιρούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το γνωστό μουσικό συγκρότημα «Ψόφιοι κοριοί» το οποίο έκανε και δισκογραφία γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, δούλεψε σε αυτή την ομάδα.

Ομάδα μουσικού εργαστηρίου

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί την επίσημη χορωδία του Πολυτεχνείου. Συμμετείχε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις όπως στις γιορτές νεολαίας του Δήμου Ξάνθης, σε ορκωμοσίες φοιτητών και σε άλλες πανεπιστημιακές δραστηριότητες. Από τα σημαντικά κεφάλαια της ομάδας είναι η συνεργασία της με τον Θανάση Γκαιφίλια με τον οποίο ανέβασε το μουσικό έργο «Ο ήλιος ο Ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο και παρουσίασε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ομάδα στρατηγικής και φαντασίας

Σκοπός αυτής της ομάδας είναι να οδηγήσει τους φοιτητές σε φανταστικούς κόσμους γεμάτους περιπέτεια και μαγεία οξύνοντας την ευφυΐα και την εφευρετικότητα των μελών της. Η ομάδα χωρίζεται σε δύο τμήματα, την RPG (Role Playing Games) και την ομάδα στρατηγικής. Οι παίκτες υποδύονται έναν χαρακτήρα προσπαθώντας να ανατρέψουν την ιστορία και να βάλουν την προσωπική τους σφραγίδα σε αυτήν. Από της νεότερες ομάδες του συλλόγου.

Ομάδα καρναβαλιού

Οι φοιτητές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη μεγάλη γιορτή της πόλης της Ξάνθης κατά την περίοδο του καρναβαλιού. Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της συμμέτοχής του φοιτητικού συλλόγου στο καρναβάλι. Επιλέγει το θέμα της παρέλασης των φοιτητών πάντα μέσα από την επικαιρότητα και προσπαθεί να στείλει τα δικά της μηνύματα με χιούμορ και καυστικότητα πολλές φορές. Η ομάδα του συλλόγου είναι πάντα από τις πιο πολυάριθμες στην παρέλαση και αυτό την έχει καταστήσει σημαντικό κομμάτι αυτής. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ομάδα καρναβαλιού διοργανώνει κάθε χρόνο το μεγάλο πάρτι μασκέ του Πολυτεχνείου στο χώρο της λέσχης, το οποίο και αποτελεί πλέον έναν μικρό θεσμό στις εκδηλώσεις της πόλης, μιας και συμμετέχουν και πολλοί Ξανθιώτες.

Ο πολιτιστικός σύλλογος φοιτητών η «Γέφυρα» είναι εδώ για να δώσει μια άλλη πρόταση στη διασκέδαση, στην ενημέρωση και στην καλλιέργεια των φοιτητών. Δημιουργήθηκε από τους φοιτητές και ζει μέσα από τις δικές τους ιδέες, τη δική τους διάθεση για ουσιαστικότερη ενασχόληση με τον κόσμο που τους περιβάλει και τη δική τους ανάγκη για επικοινωνία με τους συνανθρώπους τους. Αξίζει να τον γνωρίσετε.