Αρχική Σελίδα
 Πανεπιστήμιο
 Φοιτητικοί Σύλλογοι
 Εκδρομές
 Φοιτητές
 Καθηγητές
 "Ο Δήμαρχος Ξάνθης"
 Δραστηριότητες
 Επικοινωνία

Δραστηριότητες Δ.Π.Θ: Ομάδα υλοποίησης

 

 

Ομάδα υλοποίησης

- Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ. είδα μια προκήρυξη στην οποία ζητούνταν άτομα να εργασθούν σε πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

- Στο αμφιθέατρο, μετά το μάθημα ο Καθηγητής Ε.Υ. του Προγράμματος μας πληροφόρησε για κάποιο Πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί και ζητούνται άτομα να εργασθούν για αυτό.

- Ο πατέρας μου, μου έδειξε στην εφημερίδα μια προκήρυξη που αφορούσε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και ζητούσε άτομα να εργασθούν σε κάποιο πρόγραμμα.

Ενδιαφερθήκαμε. Τρέξαμε αμέσως να πληροφορηθούμε, εάν μπορούμε να συμμετάσχουμε κι εμείς. Από την ενημέρωση που μας έκανε ο Ε.Υ. συνειδητοποιήσαμε την μεγάλη πρόκληση και το ταξίδι άρχισε, .......

Βγάλαμε από τους προσωπικούς φακέλους μας ότι προσόντα είχαμε απoκτήσει έως τότε. Γλώσσες, γνώσεις Η/Υ, εμπειρία από προϋπηρεσία, συστατικές επιστολές και προσπαθήσαμε να εμπλουτίσουμε όσο γινόταν το βιογραφικό μας. Τρέξαμε στις υπηρεσίες για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνταν και μέσα στην προθεσμία που όριζε η προκήρυξη, καταθέσαμε την υποψηφιότητά μας.
Και περιμέναμε. Περιμέναμε να είμαστε από τους τυχερούς που επιλέχτηκαν. Συχνά πυκνά περνούσαμε και από το γραφείο του Ε.Υ. και ρωτούσαμε. Η επιλογή έγινε. Και να, χαρούμενοι αλλά με την αγωνία, για το, τώρα τι θα κάνουμε, τι θα μας αναθέσουν, θα τα καταφέρουμε; Απόγευμα, συγκεντρωμένοι στο Μαθηματικό Σπουδαστήριο, γύρω στους τριάντα φοιτητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές ακούμε από το στόμα του Ε.Υ για το τι ακριβώς είναι το Πρόγραμμα.

Τι είναι ΕΠΕΑΕΚ, τι είναι το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, παραδοτέα, ποιότητα των παραδοτέων, Επιτροπή Ερευνών, Γραφείο Ανάπτυξης και υποστήριξης, Ιδρυματικός Υπεύθυνος, Ειδικός Λογαριασμός, συμβάσεις κλπ., κλπ., κλπ. Εκείνο που χαράχθηκε όμως βαθιά μέσα μου ήταν η λέξη υπευθυνότητα, και ότι πρέπει όλοι μας να υπερβάλλουμε εαυτούς και να αποδείξουμε ότι οι φοιτητές, μπορούμε και θέλουμε. Χωρισθήκαμε σε ομάδες. Άλλοι θα κατασκευάσουν ιστοσελίδες. Άλλοι θα φωτογραφίζουν. Άλλοι θα κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο για συγκέντρωση υλικού. Άλλοι θα μεταφράζουν ξένα κείμενα. Άλλοι θα ψηφιοποιούν το έντυπο υλικό. Άλλοι θα έρχονται σε επαφή, με εταιρείες, Φορείς και πρόσωπα, με επισκέψεις η αλληλογραφία. Άλλοι θα συγκεντρώσουν εκπαιδευτικό υλικό από τα μέλη ΔΕΠ. Άλλοι θα διαμορφώνουν το υλικό. Άλλοι θα το τοποθετούνε σε ιστοσελίδες και άλλοι θα φροντίζουν την διαχείριση του έργου, τον server, IPstatics, κλπ., κλπ. Και αμέσως ριχτήκαμε στη δουλειά . Άλλοτε με τη συνεργασία των Καθηγητών μας, άλλοτε μόνοι και άλλοτε ομαδούλες. Απογοητευτήκαμε, ψάχνοντας αρκετές φορές για ώρες στο διαδίκτυο, χωρίς τελικά να συγκεντρώσουμε τα περίφημα «παραδοτέα». Απογοητευθήκαμε όταν δεν είχαμε απαντήσεις από εκεί που απευθυνόμασταν. Αγχωθήκαμε για τη δουλειά μας αν είναι αρκετή, αν έχει ποιότητα. Επιμέναμε στο καθάρισμα και το γυάλισμα των οργάνων εργαστηρίων, επειδή θα τα φωτογραφίζαμε και έπρεπε να λάμπουν. Διαφωνήσουμε για το ποιο έργο, ποια φωτογραφία πρέπει να προβάλλουμε στην αφίσα του Έργου... Ψάξαμε για το όνομα του Έργου...

Και χαρήκαμε. Χαρήκαμε όταν είδαμε συγκεντρωμένες τις προσπάθειες μας στη διεύθυνση «ΔΙΟΚΛΗ»: Χαρήκαμε από το «μπράβο» του Ε.Υ. 'Ήρθαμε κοντά σε πολλούς καθηγητές μας με τους οποίους συνεργασθήκαμε και τους θαυμάσαμε. Εκτιμήσαμε την προσπάθεια που έκαναν και αυτοί μαζί μας ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα και τους αγαπήσαμε, αφού τους ζήσαμε από κοντά. Κάνοντας έναν απολογισμό για το τι ήταν τελικά αυτή η εμπειρία για μένα καταλήγω στο εξής: Εργάσθηκα πραγματικά και μέσα από μία διαδικασία που μερικές φορές φαίνονταν σαν παιχνίδι, νοιώθω ότι ωρίμασα αρκετά, αφού χρειάσθηκε να συνειδητοποιήσω, τι είναι να αναλαμβάνω κάποια εργασία, να την φέρω σε πέρας μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και να είναι και ποιοτική. Χρειάσθηκε να δοκιμασθώ σαν μέλος ομάδας, να μετρήσω τις δυνάμεις μου και να συγκριθώ. Να αποδεχθώ την απόρριψη πρότασής μου. Να ξενυχτήσω αφού έπρεπε να ολοκληρώσω κάτι που είχα αναβάλει. Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερή που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία μέσα στη φοιτητική μου ζωή και νομίζω ότι πήρα λίγη γεύση από τα τι σημαίνει να εργάζεται κανείς.

Για την Ομάδα Υλοποίησης